WELKOM     l     NIEUWS     l     BIO     l     KOSTUUMS     l     PROCES     l     FAQ     l     PRIJSLIJST     l     PORTFOLIO     l     CV     l    CONTACT

Copyright Stefan Alexander 2012, Alle rechten voorbehouden.

1. Het eerste gesprek.

Heeft u het al helemaal uitgedacht, of heeft u meer een ruim idee. In ieder geval beginnen we altijd met een gesprek, waarin ik samen met u het ontwerp bespreek of eventueel een ontwerp voor u maak of verder uitwerk.


2. De maatneming.

is het kostuum voor u persoonlijk, dan wordt dezelfde dag nog de maat gemeten. Dit kan variëren van enkele stuks voor iets simpel, tot vele tientallen voor een complex kostuum.


3. Onderzoek.

Daarna begint er een korte periode van onderzoek. Niet elk kostuum is hetzelfde en ieder kostuum vereist daarom zijn eigen constructieproces. voor historische kostuums is het vooral belangrijk om zo correct mogelijk te zijn, en dat houdt in; een zoektocht naar de juiste materialen, de juiste details, en wat er allemaal nodig is om het juiste silhouet te verkrijgen. (bijvoorbeeld; wat voor crinoline, onderrokken, en korset nodig zijn als ondersteuning.)

4. Het patroon.

Daarna teken ik met de hand een patroon in de correcte maten.


5. Toile.

Een toile is een proefversie van het uiteindelijke kostuum in ongebleekte katoen van vergelijkbaar gewicht als het uiteindelijke materiaal. (In sommige gevallen kan het ook zijn dat een toile wordt overgeslagen, en dat er direct aan het uiteindelijke stuk wordt gewerkt.) Dit wordt gemaakt en doorgepast zodat problemen met de pasvorm eerst opgelost kunnen worden voordat de schaar in de uiteindelijke kostbare stof wordt gezet.


6. Eerste doorpas.

Eerste doorpas en materiaalbespreking.


7. Eventueel tweede toile en doorpas.

Als er zeer veel aanpassingen aan de toile zijn kan er voor gekozen worden om een tweede toile te maken en moet er een extra doorpas ingepland worden. Bij complexe projecten kunnen er zelfs meer toiles en doorpassingen volgen.


8. Patroon aanpassing.

De informatie verkregen wordt gebruikt om het patroon te corrigeren. Nu wordt er een nieuw uiteindelijk patroon getekend op stevig karton, en krijgt het ontwerp een uiteindelijk nummer.

9. Kostuum uitknippen.

Het patroon wordt nu op de stof overgezet.


10. Borduurwerk.
Eventueel borduurwerk wordt nu op het stof verricht.


11. Patroondelen worden nu uitgeknipt.

Alle patroondelen worden nu uitgeknipt.


12. Kostuum wordt in elkaar gezet.

Alles wordt in elkaar gezet.


13. Laatste doorpas.

Dit is de eerste keer dat de client het uiteindelijk kostuum aanpast. Vooral bedoeld voor laatste veranderingen en fine-tuning.


14. Label in kostuum naaien.

Traditioneel wordt pas als allerlaatst het label in het kostuum genaaid. pas dan is het kostuum klaar.