WELKOM     l     NIEUWS     l     BIO     l     KOSTUUMS     l     PROCES     l     FAQ     l     PRIJSLIJST     l     PORTFOLIO     l     CV     l    CONTACT

Copyright Stefan Alexander 2012, Alle rechten voorbehouden.










Dames korset ca.1875


Tegenwoordig kennen we het korset meer als sexy bovenkleding. Maar oorspronkelijk is het onderkleding wat niet zichtbaar gedragen werd. Maar omdat een korset niet gewassen kan worden, is het vaak wel iets kleurrijker dan de andere onderkleding. maar ook dat was redelijk ingetogen, want te felle onderkleding werd immers geassocieerd met prostitutie.


Er worden tegenwoordig veel dingen verkocht als korset maar dat mag zich eigenlijk niet zo noemen. De meeste van deze ‘korsetten’ bestaan uit enkele lagen stof, met plastic baleinen, of hebben soms helemaal geen baleinen.  Haken- en ogenband of zelfs een rits vervangt de traditionele rijgsluiting. Tegenwoordig zijn er wel een aantal kleinere bedrijven die redelijk goede confectiekorsetten maken, maar bij de meeste blijkt bij nadere inspectie dat het vaak toch maar om een enkele laag stof gaat, is het te snel en daardoor lelijk gemaakt. naden lopen vaak schots en scheef. De baleinen hebben vaak veel te veel ruimte in het kanaal. Pasvorm is vaak niet goed, wat maakt dat je ribbenkast zeer ongemakkelijk kan worden ingedrukt. Baleinen zijn vaak veel te kort, en ook vaak gewoon ook te weinig. (zeven baleinen is gewoon niet genoeg!)


Het voorbeeld op deze foto’s is een zeer uitgebreid korset met maar liefst drie lagen stof. Twee hiervan zijn coutil wat een traditionele 100% katoenen stof is die specifiek in Engeland voor de korsetindustrie geweven word. De derde buitenstof is gemaakt uit 100% gestreepte zijde. Ook de boven en onderrand zijn afgebonden met 100% bijpassende zijde. Daarnaast heeft het korset maar liefst 33 stalen baleinen. Dit is een combinatie van spiraalbaleinen en platte stalen baleinen. Het korset weegt daardoor meer dan een halve kilo (600 gram om precies te zijn).  De bovenrand is afgezet met een combinatie van antiek handgemaakt kant, en modern machinaal kant wat in stolpplooien gerangschikt is. Ook zeer traditioneel is het handborduur (op zijn engels “flossing” genoemd) op de onderkant van de baleinkanalen. Dit heeft zowel een praktisch als decoratief doel. De baleinen worden zo strak in het korset gezet, en dit voorkomt dan ook slijtage. Op de volgende foto’s ziet u een aantal details, let u ook met name op de binnenkant van het korset. Geen baleinentape hier!


Zoals hij hier is afgebeeld zou een vergelijkbare korset 789,- euro kosten (incl btw).

Kostuums.html